Med je hlavním a klíčovým včelím produktem, historicky jediným místním sladidlem, univerzálním léčivem a tak různě. Používá se pořád hodně, není třeba ho zvlášť představovat. Včely med vyrábějí tím, že sbírají z okolí sladkou šťávu, nosí ji do úlu, a tam ji odpařováním zahušťují. Sladká šťáva se bere buď z květů (z nich je potom květový med) nebo z medovice vytvářené mšicemi na stromech (z toho je potom tmavý lesní med). Včely dokáží stejně zpracovat jakoukoli tekutou sladkost, třeba i bonbony ležící na skládce v kaluži vody, ale tomu už se pak neříká med.
Med obsahuje cca 20% vody. Ve zbylých 80% je většina cukru, ale ne jen tak ledajakého. Zatímco běžný kuchyňský cukr je skoro čistá sacharóza, med je tvořený hlavně jednoduššími cukry fruktózou a glukózou. Ty potom organizmus snáze tráví. V malém množství med obsahuje i fůru dalších věcí, především pylová zrnka, a a koktejl nejrůznějších látek, které květiny uznaly za vhodné vyloučit do svého nektaru. Jelikož včely nektar nasávají a přenášejí ve svém těle, přimísí se do toho ještě včelí sliny. Zní to hnusně, ale hmyzí sliny jsou něco tak odližného od našich, že nás to nemusí trápit. Koneckonců i ta možná zdrojová surovina – medovice – jsou v podstatě výkaly mšic. Buď jak buď, med je směsice všeho možného, co mu dává jeho výraznou a příjemnou chuť, ke které se cukr ani neblíží.